24 Şubat 2014

SALSA ! ENTERESAN BİR TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

AVM' de ARTİSTİK HADİSELER 
Erdem Özkan


Her ne kadar federasyonumuz pek çok dans spor dalını, çatısı altında barındırsa da, Standart ve Latin Sportif Salon Dansları doğal olarak lokomotif branşdır. Salsa, sosyal yanı ağırlıklı bir branş olup senelerdir salsa camiası ikiye bölünür.  "Salsa sosyal danstır yarıştırılamaz" diyenler ile "WDSF bile salsayı kanatlarının altına aldı Spor branşıdır " diyenler tatlı tatlı didişir.

Son olarak Maltepe Avm'de yapılan Türkiye Şampiyonası; ne yazık ki spor olma mücadelesi veren  ve bunun için yıllardır mücadele eden Sporculara, antrenörlere ve hakemlere nasıl desem saygısızlık mı ? değersizlik mi ?  anlamlandırmakta zorlandığımız bir boyutta gerçekleşmiştir.

Dans etmekten ve dansı seyretmekten zaten haz etmeyen bir toplumdur yurdum popülasyonu.  ( düğün dernek göbek atmalarını danstan saymaz Türk erkeği ! - köçek mi olucan lan ! diye salsa yapan oğlunu şarlayan vatandaş, düğünlerde kan ve ter halinde kıvırır da kıvırır İroniktir dansa bakışmız .)

Kimse "ama halk dansları var, halay neyim çekiyoruz düğünlerde" demesin. Senelerce halk dansları ile hem dansçı hem eğitmen hem idareci olarak çalıştığımdan ne vehametler yaşandığını çok iyi bilirim. Halk dansları da son derece birbirini anlayan, destekleyen, küçük bir kitleden ibarettir.
Halk dansları kitlelere ulaşamamıştır !
Ne düğün kalmıştır gitmediğimiz, ne futbol maçı, ne hipodrom. O zamanlar AVM yok memlekette. Sokak çarşılarında aynı icraatlar yapılmıştır. Diyeceğim Federasyonumuzun Türkiye Şampiyonasını Avm'de yapma isteğinin altında kitlelere ulaşmak yatıyor ise zordur zor !  Halk dansları seneler önce aynı yolu katetmiş ama bir arpa boyu yol alamamıştır. Kaldı ki Türk ! Halk ! Danslarıdır ! Latin Salsa değil.

Genel kurula delege sağlayan Türkiye Şampiyonusunun Avm'de yapılma amacı nedir ? ne çıkarımlar elde edilmiştir bilemeyeceğim. Erdem Özkan'ın yarışmaya dair yazısı çok detaylı ve açıklayıcı.

Dans sporunu ve federasyondaki tüm branşları kitlelere duyurmanın tek yolu vardır. O da büyük bir spor salonunda yapılan Türkiye Salsa Şampiyonasının TV'de yayınlanması sağlamak. 16 şubat da İstanbul' da yapılan Etap yarışmasına 298 çift sporcu kayıt yaptırmıştır.  298 x 2 : 596 sporcu.

Bu dans branşına yatırım yapılacak ve değer katılacaksa, şampiyonaların Avm'lerde yapılması değildir çare.


Hiç yorum yok: