27 Kasım 2019

YILDIZLAR II DÜNYA SPORTİF LATİN ŞAMPİYONASI





Spor sorunsallarımızın başlıcaları, 

- Ülke nüfusu ile ters orantılı aktif sporcu sayısı,
- Sporcu yetiştirememe,
- Spora seyirci olarak dahi katılımcı olamama,
- 7 yaşından 70 yaşına dek spora zaman ayırmama,
- Okul takımlarını yok sayma
- Başarıları görmezden gelme - başarıyı madalya ile sınırlama 

Ülkede lisanslı sporcu sayısı sadece istatistiki ortalama tutturma amaçlıdır. Sporu yerinde değil, tv'den seyretmeyi yeğleriz. Okul takımına giren çocuğu lgs, lys, oks, tyt, ayt  her ne kısaltma sebebi ile ise takımdan men ederiz.

Dünya spor camiasında hatırı sayılır sıralamalar ve klasmanları olan voleybol, basketbol, güreş, tekvando'yu es geçer, anlamsız paraların ve magazinin konuşulduğu adı spor olan futbol endüstrisine odaklanırız.  Voleybol gibi dünya sıralamasında 5. sırada olduğumuz, futbolun Messi'si, Ronaldo'su sayılan Boskoviç, Rusiç, Mihajloviç, Kim vb. sporcular ülkemizde top oynarken ruhumuz duymaz. Fabrika gibi alt yapılardan genç sporcular gelirken ve her biri ayrı başarı elde ederken,  basında yer bulamayan ve ekol olma yolunda ilerleyen voleybolun dahi esamesi okunmaz. E bu durumda bizim başarılarımızın da sesi soluğu çıkmaz. Allasen kim yazacak,  kim bilecek de kimler tebrik edecek. Yahut kıymet bilecek. Ah benim güzel ülkem. Kitap yazılır bu yanlış akan sulara ama konumuz kendi sporumuz.

Kulüp sporcularımız ve antrenörümüz canla başla çalışmaya ve yarışmaya devam etseler de ben biraz camiadan uzak kalmıştım. 23 kasım 2019 Türkiye Şampiyonası ve WDSF DÜNYA YILDIZLAR 2 SPORTİF LATİN  kupasına gidince ve öncesinde, sonrasında ki habersizliğe tanık olunca  şaşkınlığımı kelimelere dökesim geldi.

WDSF yıl boyunca tüm dünyada partner kulüpler yada organizatörlerle onlarca Open yarışma düzenler. Farklı disiplin ve klasmanlarda olan bu yarışmalar ülkeler için de sporcular için de prestij meselesidir. Ülkemizde zaman zaman Wdsf Open yarışmalar da yapıldı. Özellikle Metu Open yıllardır ses getiren köklü bir yarışma. ( hoş 2019 Metu Open'ın başına ne geldi de es geçildi o da ayrı bir yazı meselesi ) Glorıa Open da ciddi puan alan bir yarışma olmuştu. Adana'da, İzmirde de kulüplerimizin çabası ile Wdsf Open yarışmalar gerçekleşti. Open yarışmalar sponsorların gücü olmadan özellikle ülkemizde zor olan organizasyonlar.

Milli katılım ise yine WDSF bünyesinde yapılıyor olup disiplinler ve klasmanlar bölünerek farklı tarihlere ve farklı ülkelere yayılarak, seyirci katkısı ile sporcu dağılımı sağlanmış olur.
Tüm maliyetine, pahalı bir spor dalı oluşuna, sporu icra etme yaşı uzun olmasına rağmen bu sporun dinamiği için WDSF tüm yıl boyu yüzlerce yarışma organize eder desek abartmış olmayız. Open, Grand Slam, Asya, Avrupa çeşitli kupaları, 21 yaş altı vs. vs. merak edenlere  yarışma takvimi. 

Bunca yarışma içinde bu işin en önemli  yarışmaları elbette Dünya yarışmalarıdır ve milli takım olarak her ülke sadece  2 çift ile katılabilir.


Bu yarışmalara ev sahipliği yapabilmenin kriterlerini atlıyorum çünkü Türkiye olarak TDSF olarak bu kriterler sağlanmış ki Yıldızlar 2 dünya kupasını organize etmeye hak kazanılmış.


Asıl konumuz ise bu organizasyonun ve diğer milli katılım sağladığımız yarışmaların tanıtımlarının, duyurularının yapılmayışı. Sanki her ay bir dünya yarışması düzenliyoruz yada bu son derece önemsiz bir hadise. Ben mi kaçırdım acaba haber edildi de dedim.
Yarışma öncesi ve sonrası TDSF sitesinde doğru dürüst bir haber bir manşet yok.  Basına servis edilen bir bülten yok. De ki var biz yolladık ama ulusal basın yer vermedi diyorsanız o zaman basın bülteninizi resmi web sitenizde yayınlarsınız. Evet şahsen aktif bir sosyal medya kullanıcısı değilim ama dönüp facebook içinde arattığımda bir tek TDSF teknik kurulunun haberden ziyade duyuru niteliğindeki paylaşımlarını görebiliyoruz. Ve ne acıdır ki internet dünyasında search yaptığınızda karşılaştığınız haber uluslararası hakemlerin kepabçıya götürüldüğü manşeti. Yorulmadık bu kebap merkezli tanıtım hallerimizden.

Kaç ülke geliyor, kaç çift geliyor, hangi yarışmacılar kaç yıldır dans ediyor, dahası bizim milli sporcularımız kimler,  gelen hakemler kimler? Tık yok.

Kimse kusura bakmasın ama burada herkes kabahatli. SM virüsü diyeceğim ama SM de iki fotoğraf paylaşmakla instagram hikayeleri ile ne arşiv oluşturabilirsiniz ne internet tabanında haber niteliği ile var olabilirsiniz. Genç jenerasyon web sitelerini itiyor ama atladıkları bir şey var ki arama motorlarının sıralama ve gösterimdeki öncelikleri SM hesapları değil WEB siteleri. Hoş sosyal medya da dolu dolu sadece görsel olarak değil dolu dolu bilgi ile yarışma öncesi ve sonrası paylaşımlar olsa ona da razı olacağım ama o da yok. 
























Kurum olarak gerçekleşecek ve gerçekleşmiş tüm MİLLİ DÜZEYDEKİ ULUSLARARASI YARIŞMALARI ilan etmekle değil aynı zamanda haber yapmakla da mükellefsiniz. Kulüplerimiz, antrenörlerimiz seslerini daha fazla çıkartmalılar. Web sitelerine ve güncel başarı haberlerine önem vermeliler. Belki x bir ülkede x bir open yarışmada ki derece çok önemli olmayabilir ama MİLLİ KATILIMLARIN  hepsi başarıdır. Sporcu kaçıncı olursa olsun haber değeri vardır. Çünkü bu spor, SPORTİF LATİN branşı olimpiyatlara katılma çabası gösteren son derece zor ve bir o kadar da görseli zengin bir spordur. Yıldızlar 2 Dünya şampiyonasına dünyadan katılan ülke sayısı 44. Dünyada ki ülkelerin ancak dörde biri bu spora sporcu yollayabiliyorsa ve bizim sporcularımızda o spor dalında, o kemikleşmiş başarıları olan ülkelerin arasında 14. oluyorsa bu başarının alasıdır. Kaldı ki daha önce de benzer başarıları bu bloğa taşımış yine aynı serzenişi yapmıştık.


Camiadaki herkesin bu başarıları duyması için önce TDSF devamlı haber yapacak. 
Bu dijital çağda tüm kanalları kullanacak. 
Alınan hiç bir dereceye küçümsenmeyecek. 
Kulüpler biraz özen gösterip aktif web siteleri yapacak. Dünya kadar şablon web sitesi var. yada şu blog bile  internet aramalarında aktif iken iş üç beş satır haberle blog yapılabilecek.
Sadece instagrama hikaye atmakla yada facebookda hashtagsiz paylaşımlarla sesimizi duyuramayız.
Biz önce kendi sporcumuzun antrenörümüzün idarecimizin kıymetini bileceğiz ki devlet ,kurum yada kim varsa karşımızda o da bizim kıymetimizi bilsin.


Bu ülkeye sayısız başarı getiren, sayısız başarılı sporcu yetiştiren, senelerdir tüm branşlarda milli takımın omurgasını oluşturan nadide kulübümüz ( star dance ) sitesinde gümbür gümbür yazmalı haber yapmalı tüm bu başarıları. Bu camianın bu camiadan başka dostu yok bir avuç dans sporu gönüllüsüyüz. Önce kendi kıymetimizi kıymetlendirelim dostlar. Sonra varsın bizi görmezden gelsinler.


23/24 Kasım 2019 daki hem WDSF Yıldızlar 2 Dünya Şampiyonası hem Türkiye Şampiyonası Bilgi Üniversitesi'nin sponsorluğunda gerçekleşti. Kendilerinin bu spora olan katkıları takdire şayan olduğu gibi Bilgi Dans Kulübünün ve Samet Alyu'nun çabası da yadsınamaz. 

Yarışma ertesi ulusal dijital basında çıkan haberlerin de dağıtımı Bilgi Üniversitesi Pazarlama bölümü tarafından yapıldı. Bir kaç haber linki de görüldüğü gibi.





















UTKU ÖVÜNÇ / ADA YÜKSEL 










Bu güzel genç sporcularımız daha yolun çok başındalar. Ve bu ülkedeki eğitim sistemine, maddi külfete ve kurumların ilgisizliğine rağmen gidebilecekleri kadar yol alacaklar. Bu çiftimiz gibi onlarca çiftimiz benzer sebeplerden bu sporda dünya sıralamalarında üst sıralara tırmanamıyor.  Elbette bu spora başlayan herkes varını yoğunu bırakıp bu işe gönlünü yatıracak değil. Mesleği zaten dans olan çok ama çok az sporcumuz var iken bu spor dalını yürütmesini kimseden bekleyemiyoruz ama bu edinilen başarıların yadsınması anlamına da gelmemeli. Ve biz böyle bir tanıtım sayfasını  Türkiye'de de hak ediyoruz. Kim nasıl sebep olmuş bilemiyorum ama harika bir sayfa.LÜTFEN İNCELEYİN.

Bu genç çiftimiz Kasım başında Romanyada yapılan Yıldızlar2 10 dance  Dünya Şampiyonasında 14. oldular ve sadece 20 gün sonra İstanbul'da Sportif Latin Dünya Şampiyonasında yine 14. oldular. 

Gelecek vaad eden bu gençlerimizi, ailelerini ve antrenörlerini yürekten tebrik ediyoruz. 

Ayrıca, 
Bugün Wdsf nin sporcu sıralamasında 2200 sporcu çift yer almakta. Hem kulübümüzün hem ülkemizin başarılı sporcuları Tanabay Tokgöz /  Eliza Dan  çifti 106. sıraya yükselmişler. İlk yüze adımlar kalmış. Başarıdır bu, emektir, terdir. 

Hiç bir sporcumuz hiç bir mecrada göz ardı edilmemelidir. 

Maalesef bir şeylerin değişiceğine inancım olmamakla beraber, umud ederek bu yazıyı kaleme alıyorum.

Dansla kalın. 

Hiç yorum yok: