16 Ekim 2014

YETENEK SİZSİNİZ'iN ANTALYALI MİNİKLERİ

Çok olmuş yazmayalı, halbuki pek çok da konu, haber sıralı aklımda.

Yaklaşan Mali genel kurul,

Belirsiz 2014/2015 sezonu

Gloria Sports Arena Hotel lansmanı



Hangisini sıraya koyayım derken; Yeteneksizsiniz yarışmasına, Hürriyet TV eleştirmeni Cengiz Semercioğlu' nun yaptığı yorumlar, rotamı değiştirdi. 

Konuya sebep olan minikler 



Master Dance Antalya Sporcuları 





Semercioğlunun yazısı

- Bu aşamada başka bir sıkıntılı konu da Hürriyetin yazarlarına Hürriyete üye olmadan erişemöiyorsunuz. Yazıyı da kopyalayamıyorsunuz. Hürriyet bu tavrı ile çok tepki çekti lakin halimiz "tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış" modunda. 

Üye değilseniz okuyamayacağınız yazıda İlgili gösteriye çıkan kız çocuğunun cinsel meta! olarak lanse edildiği, topuklu ayakkabılar, saç baş yapılı çıktığı gösteride TV seyircisine meze! yapıldığı, hadi BİLİNÇSİZ  aileleri geçtiğini ama 4 kız! babası Acun'un buna nasıl izin verdiğini yazmış zat-ı muhterem.

Bizim Semercioğluna yazdığımız yanıt 

Sayın Semercioğlu,

13/10/2014 günü yayınlanan yazınızı üzülerek okudum. 44 yaşında 17 ve 13 yaşlarında iki kız! çocuğu annesiyim. Babaları ile de Halk dansları yaparken tanıştım. El ele, omuz omuza, dans edilen kız-erkek beraber, Dünyanın ve Türkiye’nin her bir yanına, festivallere yatılı olarak giden,  ama hiçbir seviyesiz ilişkiye izin verilmeyen bir camianın gençleriydik. Kız erkek dans eder, sarılır, gerekirse aynı salonda giyinir soyunur, ama bize önce kardeş ve İNSAN olduğumuz öğretilirdi. O yılların ilişkileri ancak evliliğe gidiyorsa can bulurdu. Yıllar sonra kızlarımız Sportif Latin Salon danslarına ilgi duyduklarında aynı disiplini ve ilişki düzeyini bulduğumuz mecra idi. Sevgiliden partner, partnerden sevgili olunmazdı.

Kızlarımızın ikisi de 7 yaşında başladılar Sportif Salon Latin danslarına. Babaları yarışmadan yarışmaya taşıdı, anneleri kulüp kurdu ( tüm profesyonel iş hayatı yoğunluklarına rağmen ) , gönüllü antrenörlerle onlarca lisanslı sporcu yetiştirdi, tıpkı diğer kız ve erkek  BİLİNÇSİZ anne, babalar gibi. Bilinçsiz anne babalar olarak çocuklarımıza; Vals, Tango, Samba, Jıve, Foxtrot vb.lerini  öğretmek için zaman ve para döküyoruz Cengiz bey. Bilinçsiz anne babalar olarak, çocuklarımıza ritim saymayı, müzik algısını ( hangi şarkının chachacha hangi şarkının samba ritmiyle çalındığını bu çocuklar 4,5 yaşında öğreniyorlar ), kostüm bilincini, dans pisti kullanımını ve evet bu sporun olmazsa olması görsel makyaj ve kostüm zenginliğini öğretiyoruz. Amaaaa her yaş grubunun çok sıkı kostüm ve makyaj kurallarını da erkenden öğretiyoruz. ( Yetişkinler klasmanı da dahil, tüm detay kostümleri ciddi kurallara bağlıdır.)   Partnerini takım arkadaşı olarak görmeyi, kendisine ve sağlığına iyi bakması gerektiğini, çünkü  hastalanırsa takım arkadaşının da yarışmaya katılamayacağını öğretiyoruz.  Takım olmayı öğretiyoruz. Eğlenmeyi öğretiyoruz. Centilmenliği, kendisini geçen arkadaşlarını tebrik etmeyi öğretiyoruz. Rekabeti yaşarken, dostluğu aşılıyoruz. Spor yapmayı, yaparken tüm mimiklerini kullanmayı gülmeyi öğretiyoruz.

Türkiye’de Sportif Salon Latin ve Standart Salon dansları tüm olumsuzluk ve bakış açılarına rağmen hayatta kalmaya çalışıyorsa bu bilinçsiz  anne babaların sayesindedir. Ne devletin ne federasyonun anne babalar kadar emeği yoktur bu spor dalına. Antrenörler ile Velilerin çabasıdır. Acun Ilıcalının da hakkını vermek gerekir.  Bu ülkede zerre değeri olmayan  uluslararası bir spor dalına ( olimpiyat sporu olmamıza ramak kaldı ) yatırım yapıp, TV Dünyasında  Sportif Salon Latin danslarının her kuralının uygulandığı bir şov yapma, yürekliliğini göstermiştir.

Sizin eleştirdiğiniz programdaki gösteriye gelirsek. Minikleri ekranda görünce bizim tepkimiz “kimin sporcuları acaba” oldu. Elbette işin içine mizansen katılmıştır. Elbette kostümler sahneyi doldurur renktedir. Ayakkabılar bizim bu spor için yapılan özel ayakkabılarımızdır.  Elbette şov yapmışlardır. Çünkü bu bir TV programıdır. Ve fakat temelde bu çocuklar chachacha ve jıve yapmışlardır. Ne kadar az çocuğun bu ritimleri doğru basabildiğini ve bu figürleri yapabildiğini  bilseniz şaşarsınız. Yetenektir yani Cengiz bey, yetenek. O yaşta bu spora başladığı için bugün Gençlerde yarışan çocuklarımız, 2013 de Yıldızlar klasmanında dünya 6. sı oldular. 70 milyon nüfusa rağmen O kadar az spor dalında o kadar az başarımız var ki geçen yıl Spor Bakanlığının almanağında bu sporcularımızın da haberi vardı. ( Taha Batu Coşar –İren Türkkan )

Biz anne babalar ve antrenörler ve kulüp yöneticileri bu yarışma programlarını da bu gösterileri de destekliyoruz. Çünkü  Sportif Salon Latin dansları tanınsın istiyoruz. Çünkü dans medeniyettir, özgüvendir, sosyal roldür, sınırsızdır, dili, dini, ırkı  yoktur. Dans eden kavga etmez, dans eden eline silah almaz, sigara içmez.  Dans eden, evrensel dünyaya entegre olur. Gün gelir dilini bilmediği bir ülkede vals öğreterek ekmek parasını kazanır.

Keşke biraz inceleyip, araştırıp, eleştirseydiniz. Bu spor dalına bu denli emek veren o kadar az yüreğiz ki bu önyargılı yaklaşımınız canımızı yaktı. Amma da abarttılar diyebilirsiniz. Biz dövüş spor dallarına yollamıyoruz çocuklarımızı, Türkiye Dans Sporları Federasyonu çatısı altında dans etmeye yolluyoruz. Zor ve kabulgörürü az olanın, peşinden gidiyoruz.  

Anladığım kadarıyla sizin de kızınız var. Ve umarım daha tasvip ettiğiniz spor ve sanat dallarına yeteneği olur. Ve umarım bizden daha bilinçli anne babalar olursunuz.

Dans dolu günler dilerim size.


Hiç yorum yok: