Okumak, Anlamak, Öğrenmek...
Uygulamak, uygulanmasını istemek, uygulatmak...
Ülke olarak temel problemimiz okumamak,anlamamak ve öğrenmemek..
* Oturduğumuz apartmanda herşeye itiraz eder ama kat mülkiyeti kanunu öğrenmeyiz..
* işyerinde patrona kızar ama koyduğu kuralların nedenini anlamaya çalışmayız..
* Yıllarca çalışır İş Yasasını bilmeyiz..
* Onlarca km yaparız trafik kuralları / cezalarını bilmeyiz
* Önümüze gelen her şeyi okumadan imzalarız
*...
Okullar, spor salonları,devlet daireleri, hep aynı bilmezliklerin öğrenmezliklerin sancısını çekerler.
İmar kanunu vardır uygulanmaz, İş sağlığı güvenliği yasası okunmaz uygulanmaz ..
Daima birilerinin canı yanar, üzülür, kırılır, sıkılır maddi yada manevi zarar görür işte o zaman kurallar yasalar, yönetmelikler masaya yatırılır. Aslında onlar hep masadadır ama açıp bakmak kimsenin aklına gelmez.. Bakıldığında ise geriye kalan kimi zaman boş bir cüzdan, kimi zaman yanaklardan aşağı süzülen gözyaşları kimi zaman kırık bir bacak yada kaybolan zaman , para , maldır.
Can kaybı yoksa şükrederiz olması gerekenleri , uyulması gereken kuralları bir çırpıda öğrenir, ahlar vahlar, ardından bir sonraki olumsuzluk başımıza gelene dek bir çırpıda unuturuz..
İşte budur Ligin Ankara ayağında yaşananlar. Kural konmuştur, uygulamaya geçilmiştir. Ama direkt muhataplarda dahil kimse okumamış, öğrenmemiş belkide ciddiye almamıştır. Çünkü milletçe yaşam biçimimiz "aman boşverr olur işte yapılır böyle" şeklinde gelişme göstermiştir. Bir disiplinde "Kıyafet yönetmeliği " var ise bunu sporcu da, veli de antrenör de bilmelidir. Kural kitapçığı var ise uygulamaya konulan bu dansın parçası olan herkes de bunu öğrenecek irdeleyecek, antrenörüne öğrenmesi okuması için baskı yapacaktır.
Bilmeden ahkam kesmek, öğrenmeden iddia etmek, akılla değil duygularla hareket etmektir. Kurallar gelişim içindir, doğru olan olması uygulanması gerekenler içindir. Amaç eşit şartlarda doğru kurallarla yarışmaksa herkes bilmelidir uygulamaları ..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder