5 Ağustos 2009

Mr.Dulaine OLABİLMEK

İşte tam da anlatmak istediğimize kılavuz olan bir film KURALSIZLAR...

2006 yılı imzalı Liz friedlander yönetmenliğinde, Antonia Banderas ın başrolünü oynadığı film, dansın gücünü çok güzel yansıtıyor..
Bir grup davranış bozukluğu sergileyen cezalı lise öğrencilerinin, boş saatlerinin değerlendirilmesi için Mr. Dulaine gönüllü olur.
Gençlerin dış dünyalarındaki problemlerinin, iç dünyalarına olan acımasız yansımaları, çevrelerine rahatsızlık veren davranış problemlerine yol açar. Sevgisiz , ümitsiz , güvensiz ve agresif olan bu çocuklar, toplumda dışlandıklarını hissetmekte ve birey olarak değerlerinin olmadığını düşünmektedirler.
Mr.Dulaine gençlere salon dansı öğreteceğini söylediğinde hepsi güler, dalga geçer ve itiraz eder. Break dans ve hip hop daki becerilerini sergilerler.. İnatçı, kararlı ve disiplinli Mr. Dulaine, partneriyle yaptığı muhteşem tango gösterisi ile ( ki filmde banderasın dans ettiği tek sahne olmasına rağmen çok etkileyici ) gençleri büyüler..
Aylar sonra, Tango, vals, swıng ve foxtrot yapmayı öğrenen gençler, kostümlerini giyip yarışmaya katıldıklarında bambaşka gençler olmuşlardır..
Mr.Dulaine' in, dansın gereksizliğini öngören okul aile birliği ve okul yöneticilerine yaptığı konuşma, bizlerinde dansa gönül vermemizin en büyük nedeni...
" yürüyebilen hekes dans edebilir" diyor dulaine; ve devam ediyor " partneriyle dans eden önce karşısındakine güvenmeyi öğreniyor, ardından kendine olan güveni o denli gurura ve beceriye dönüyor ki, kendisini alkolle, uyuştucuyla, saldırgan tavırlarla, kandırmaya çalışan herkese hayır diyebilmeyi becermeye başlıyor ve bir kültüre ait olma hissi , bakış açılarını değiştirebiliyor. Hayata karşı duruşları, oluşturdukları farklılıkla değişiyor ve dimdik oluyorlar, herkes onları farkedip farklı bir dans ettikleri için beğeniyle bakılan, imrenilen insanlar oluyorlar " diyerek ve hemen okul müdüresini de iki figürle dans ettirerek herkesin gönlünü kazanıyor..

Dansın gücünü gerçekten hissetmeye çalışın !! gençlerin, çocukların üzerindeki etkisi , yetişkinlerden çok çok daha etkileyici , kalıcı ve güzel.

Ve fırsatını yakalarsanız, bu filmi de kaçırmayınn...

Hiç yorum yok: