3 Ocak 2013

ULUSLARARASI YARIŞMALAR 2012

2012 nin son günleri özellikle salsa dünyasında bir hayli hareketliydi. 2.etap yarışmada yaşananlar sosyal medyayı ve herhalde TDSF yi bir hayli meşgul etti. Yurtiçi ulusal yarışmalar Dans sporu, Salsa ve Arjantin Tango branşlarında her yıl yoğunlaşarak gelişiyor diye düşünüyorum. Sporun olmazsa olması yarışmalar, turnuvalar olsa gerek. Sporcuyu antrenörü diri tutan, çalışmaya ve hırsa yönlendiren tatlı heyecanlar.
 
Netice de ülkemizde ve hülasa dünyada - olimpiyat dalı olmadığından - biraz hoby sınıfı kapsamında bir spor dalımız var. Çok meşakatli bir dal olmasına rağmen maalesef adımızdan kaybediyoruz. Dans :) ne de olsa ritime bile ayak uydurmadan ayakta elde bardakla sallanmaya da dans dendiğinden memlekette,  etkin değere sahip olmadığını biliyoruz.
 
Asıl değinmek istediğimiz sporcularımızın yurtdışında katıldığı yarışmaların TDSF'de duyurulmaması. Yanlış algılanan,  başarıya endeksli  haber yapılması gerekliliği.. Halbuki bu güzel sporumuzu yurtdışında temsil ettiğimiz her yarışma, haber niteliğinde zannımca. Dünyanın pek çok ülkesinde her ay onlarca yarışma yapılıyor sportif latin ve standart danslarda. Ülkemizde uluslararası kapsamda yapılan yarışma en fazla 2 oluyor. Varolsunlar  ODTÜ her yıl METU OPEN organize ediyorda bir uluslararası yarışmamız banko oluyor.

SEDA-ERHAN                                  foto - Osman Buldan
Türkiye şampiyonlarımız Seda Arıgül - Erhan Kuş 2012 yılında yurtdışında 15 uluslararası yarışmaya katılmışlar. Dile kolay ama, hiç kolay değil. Sonucun ne olduğu, kaçıncı roundda elendikleri, kaçıncı oldukları hiç önemli değil. Üstelik Dünya şampiyonası da katıldıkları yarışmalardan biri.  15 yarışma ! bu kadar pahalı bir sporda ve sponsorsuz aslında büyük başarı. Her biri duyurulmalıydı sonuç ne olursa olsun önemli olan orada olmak. O yarışmalarda Türkiye dedirtmek, bayrağımızı astırmak. 
 
Sevgili Erhan ve Sedayı takip eden pek çok sporcumuz var. Gelecek vaat eden gençlerimizden Tuğberk ve Alara da 2012 de 8 yarışmaya katılmışlar. Ne olur sıralamada arkada olsalar, niye duyurmuyoruz. Onlarca sporcumuz değil ki bu fırsatları yakalayan 5,6 çifti geçemiyor  bu spora para,zaman,gönül ayırabilen. Duyuralım ki ilgi çeksin, tercih edilsin. İnsanlar dans etmeye sevdalansın. En azından seyretmeye ilgi göstermeye teşvik edilsin. Bu gönüllü ülke temsilcilerimiz, sporcularımız ile daha çok gurur duyalım.  Bugün Dünya şampiyonları olan Andrey Zaytsev-Anna Kuzminskaya  çifti bile 2012 de 9 uluslararası kapsamda  yarışmaya katılmışlar. evet hepsinde 1. olmuşlar :) olsun....
ANNA-ANDREY
Ayrıca WDSF nin sitesinde dünya sporcu sıralaması mevcut. Tahmini 4000 çift aktif puanlı. SEDA-ERHAN  157. sıraladalar. Bu bile duyurulmalı bence. Uluslarası arenada yüzlerce sporcusu olan ülkeler var.
 
Ülkemizde bu kadar az sporcusu olan bir branşda sadece kendi çabaları ile ayakta durmaya çalışan, dansa sevdalı bu gençleri takdir etmeyeceğiz de neden başarı çıtanız daha yüksek değil diye eleştirecek ve haber yapmayacakmıyız. Sosyal medyacılar sanal alanda atışacağınıza bu yarışmalara giden herkesi duyurun. Gururlanalım, haberdar olalım destek olmaya çalışalım. Fırat ve Damla genel klasmanda 264, Tuğberk ve Alara da 345. sıradalar.
Bu gençler bize umut olmalı. Dansın ülkemizde geleceği için 2012 de başardıkları ile 2013'e daha umutlu bakıyorum.
 
2013 dans camisına başarıları getirsin.  İstenilirse herşeyin başarılacağının kanıtı olacağı bir yıl olsun..
Dansla ve sevgiyle kalın

2 yorum:

Meltem Atagün dedi ki...

Tebrik ediyorum çok güzel bir yazı olmuş bütün düşüncelerimizi dile getirdiniz biz kulüpler ya da dansa gönül verenler olarak aslında hata yapıyoruz bıkmadan usanmadan sesimizi duyurana kadar her gün her dakika yazmalıyız bütün bu sorunları,işimize öyle kaptırıyoruz ki kendimizi stüdyodan çıkıp asıl yapmamız gerekenleri yapamıyoruz bir kez daha teşekkürler sevgiyle ve dansla kalın...
Trabzon Dans Meltem Atagün



Unknown dedi ki...

Türkiye Dans Sporları Federasyonunda bulunduğum dönemde, Seda ve Erhan ikilisini ve daha bir çok dansa emek veren sporcuları tanıma imkanı buldum.Ortaya konan bu güzelliklerin kalıcı kılabilme adına bende fotoğraf çekmeye başladım.Farkettiğim konu şu ki,Seda ve Erhan başta olmak üzere, Türk Dansına hizmet veren nice sporcular,çıktıkları bu yolda maalesef yalnız yürümeye mahkum edilmişler...Sessiz çığlıklarını duyan yok...