22 Temmuz 2011

AÇIKHAVA'DA ROBERTTO BOLLE

martılar çığlık atar kimi
cemil topuzlu üzerinde,
kimi deli gibi yağmur yağar
sahne kesilmez, seyirci yağmurdan kaçmaz,
iyot kokar açıkhava ! (istanbullular Cemil Topuzlu açık hava tiyatrosuna kısaca açıkhava derler )
boğazdan iyot ile kol kola manolya ulaşır,
nem iner, sıcak boğar
açık hava dolar... boşalır....
biteviye

sahnede balenin isim anası ülkesinden bir balet ! bir italyan !
roberto bolle

bale dünyasının son yüzyıldaki mükemmel dansçısı. Nureyev  tahtının varisi. Üstelik Nureyev'e göre kat be kat yakışıklı ve karizmatik. İtalyan moda tasarımcılarının da zaman zaman yüzü. La Scalanın baş dansçısı. İtalyan heykelleri gibi kusursuz bir beden, müthiş bir teknik.

Elbette klasik tekniğinden, sağlam güçlü duruşundan, etkileniyorsunuz. Ancak  Alicia Amatriain, Jiri - Otto Bubenicek kardeşler ve  Jason Reilly performansları da Roberto Bolle kadar ayakta alkışlanıyor. Kimi hayranlıkla kimi şaşkınlıkla seyre dalıyorsunuz, sahneye kilitleniyorsunuz. Klasik balenin gücünün, modern çizgilere yansımalarını kimi tecrübeli kimi genç, koreografların yaratıcılıklarında görürken, aslında bir bale takipçisi baleseveri olarak şunu irdeliyorsunuz. Bale dansçılarımızda, bale koreograflarımızda dünya standartındalar..

Alicia Amatriain, Jiri  ve Otto Bubenicek ve  Jason Reilly'i evet hayranlıkla seyrettik. Ancak o gece seyircilerin arasında görebildiğim Sait Sökmen, Oktay Keresteci, Sibel Sürer, Alkış Peker, Pıtırcık Akkerman, Arkın Zirek, Deniz Zirek le gurur duydum.. Starlar kalitesinde aşkla dansettikleri , bize baleyi sevdirdikleri, susuzluğumuzu giderdikleri için

iyot  kokuyordu açıkhava

ellerimiz patlarcasına alkışlarken avrupanın en iyi 10 dansçısını
benim alkışlarım dedim kızıma " bis için değil
2 saat boyunca tek biryerde bile yanlış alkış vermeyen türk bale severlerin varlığını avrupalı dansçılara hissettirmek ve bizim balet balerinlerimiz için "

İstanbul'un nemli temmuz gecesinde,
Roberto Bolle esti açıkhavada arkadaşları ! ile

Hiç yorum yok: