19 Mart 2011

İSMET HOCA'DAN MİLLİ TEMSİL SİTEMİ

Dans Sporunda dünyada en üst kurum olan IDSF (Uluslararası Dans Sporu Federasyonu), Kıta ve Dünya Şampiyonalarına katılımı her üye ülkenin belirleyeceği en iyi ve sadece iki çift ile sınırlamıştır.
Bu nedenle dans sporu branşında ülkemizden daha önde olan ülkelerin sporcuları kendi memleketlerindeki rekabetle baş edemedikleri için gelişmekte olan ülkelere giderek haksız üstünlük sağlayarak Avrupa ve Dünya Şampiyonalara katılma hakkı kazanmaya çalışmaktadırlar.
Bu durum ülkemizde de söz konusudur.
Ülkemizde Dans sporunun ve Türk sporcularımızın motivasyonu ve gelişimi açısından Türk sporcularının bu şampiyonalara katılmaları oldukça önemlidir. Dünyada ülkemizin nerede olduğunu görmeleri ve daha da önemlisi Türk sporcuların geleceğini ve Dans Sporu branşında ülkemizin politikasını şekillendirmesi ve tanınması açısından eşsiz bir fırsattır.
T.C. kimliğine sahip olmayan ve olmak da istemeyen, ülkemizdeki Dans sporu branşının gelişimine katkısı olmayan ve hatta gelişimi umurlarında bile olmayan yabancı uyruklu sporculara kendi ülkelerinde asla elde edemeyecekleri bu fırsatı sunarak Türk sporcularının hakları çiğnendiğini ve gelişimi engellendiğini üzülerek belirtmek istiyoruz. Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının vergileri ve katkıları ile oluşan bütçeleri ve kaynakları kendi vatandaşımız olan sporculara değil de yukarıda da belirttiğimiz gibi memleketimize faydası da olmayan yabancı uyruklu sporcuların menfaatine kullandırılmasını uygun bulmuyoruz ve razı da olmuyoruz.
Ülkemizin tüm sporcuları bu hakkı elde edebilmek için 2010 yılı boyunca çok kısıtlı olanaklarla oldukça yorucu, masraflı ve sıkıntılarla dolu maratonu geride bırakmış bulunmaktadırlar. Bu maratonun sonucunda bütün olumsuzluklara rağmen yıl içerisinde yapılmış olan tüm yarışmalara katılarak Ligin birincisi Erhan Kuş ve Seda Arıgül, ikincisi Gürkan Görmez ve Ilgaz Görmez adlı sporcularımız olmuş olup, 2011 yılının ilk yarışması olan Dans Sporu Türkiye Şampiyonasını da aynı sporcular ikinci ve üçüncü olarak tamamlamışlardır.
Federasyon yetkilileriyle yapılan son görüşmede, 26 Mart 2011 tarihinde Fransa’nın Marsilya kentinde yapılacak olan Dans Sporu Avrupa Şampiyonası’na sporculardan birisinin yabancı uyruklu olan çiftin temsil edeceğini ve tüm masrafların Türkiye Dans Sporları Federasyonu tarafından karşılanacağını, ancak Türk vatandaşı olan sporculardan oluşan diğer çiftin ise tüm masrafları kendileri karşılaması halinde gönderileceği federasyon yetkilileri tarafından beyan edilmiştir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Uluslararası Dans Sporu Federasyonu üye olan her ülkeye en fazla iki çift ile temsil hakkı tanımaktadır. Türkiye Dans Sporları Federasyonu bu hakkı bir yabancı uyruklu ve bir de T.C. vatandaşından oluşan çifte kullandırmaya karar vermiştir. Ancak Milli temsil şartı olan T.C. vatandaşlığı, ilk çifti oluşturan sporculardan birinde bulunmadığından, bu çiftin yerine, temsil hakkının kurallar gereği en yüksek dereceyi elde eden diğer T.C. vatandaşlığına sahip olan çifte verilmesi gerekmektedir.
Federasyon tarafından bu durum gözardı edilerek yabancı uyruklu sporcusunun dahil olduğu Milli Takım kafilesi ile ilgili işlemler başlatılmıştır. Bu işlemlerin bir an önce durdurulup kafilenin, Milli temsil şartlarını sağlayan çiftlerden oluşturulması konusunda işlemlerin zaman darlığını da göz önünde bulundurarak ivedilikle yeniden düzenlenmesi konusunda gereğini arz ederiz.
 İsmet Müftüoğlu

Hiç yorum yok: