Adalet ve düzeni temsil eden Themis, bir elinde terazi öteki elinde kılıç tutan gözleri bağlı bir bakire olarak simgeleştirilmiştir. Elindeki terazi adaleti ve bunun dengeli şekilde dağıtılmasını, diğer elindeki kılıç ise adaletin keskinliğini simgelemektedir. Kadın ve bakire oluşu bağımsızlığını, gözlerinin bağlı olması ise tarafsızlığını simgeler.
GSGM - Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bugün 2010 yılına ait federasyon ödeneklerini açıklandı. Bu dağılım yapılırken bakanlık neyi kıstas alıyor açıkçası bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum.
Bir federasyonun yaşayabilmesi,gelişebilmesi ve uluslarası spor arenalarına sporcu yetiştirebilmesi için yeter ve gerek şart nedir ?
Federasyonun ömrü mü?
Federasyonun çalışma temposu mu ?
Yıl içinde yaptığı organizasyonlar, etkinlikler mi?
O yıl içinde kaç yeni çocuğu, genci, insanı lisanslı sporcu yaptığı mı ?
Federasyona kayıtlı kulüp sayısı mı ?
Sporun tanınırlığı mı, tanıtılmak istenmesi mi?
yoksaaa
kaç lisanslı sporcusu olduğu mu ?
107 milyon TL nin dağılımına bakarken inanın nedir kriterler çözemedim..
Ülkemizde yeni tanınan sporların mı payı çok olmuştur ? Geleneksel sporlarımızın, sporcularımızın daha başarılı olduğu dallar mı ?
Hangisi bilemiyor ve ilişkilendiremiyorum.
Sporcu sayılarına mı göre acaba dedim. Dans federasyonumuza kayıtlı 3,975 sporcu gözüküyor, elbette hepsi faal değil. Faal olanlar bu ay sonu belli olacak.
Malum ocak şubat tüm branşların lisans yenileme dönemi. Dolayısyla aldığım veriler tüm federasyonlarda geçen yıllardan gelen kayıtlı sporcular. Federasyonumuza çıkan ödenek 50,000 TL , sporcu başına 12,60 TL yapar. Beyzbol, Buz hokeyi ve Kürek federasyonlarına bağlı sporcu sayısı 3500 ler civarında. Peki onlarla kıyaslarsak ne oluyor ? Beyzbolda 151 TL/ sporcu buz hokeyinde 803 TL /sporcu ve kürekte 430 TL / sporcu gibi rakama denk geliyor. Demek sporcu sayısı GSGM için bir baz değil. Üstelik sporcu sayısı dans federasyonunda kayıtlı sporculardan daha az sporcusu olan, 13 federasyon var. Ama hepsinin ödeneği çok daha yüksek. ( yanlış anlaşılmasın lütfen hiç bir federasyonun aldığı ödeneği tartmıyoruz eşitsiz dağıtım bizi düşündüren )
Federasyonun yaşıyla mı ilgili acaba dedim. Baktım 500,000 TL alan Oryantiring federasyonuda Tdsf ile aynı doğumlu 2006. Demek buda bir kıstas değil.
50,000 TL uygun görülmüş federasyonumuza briç federasyonu ile beraber en alt sıradayız 56 federasyon arasında. 22 federasyon 1,000,000 TL nin altında ödenek almış. Bize en yakın ödenek 200,000.
35 federasyon ise 1,000,000 TL nin üzerinde.
Bir federasyonun medeni bir biçimde yaşaması ve sporcu yetiştirmesi için temel giderlerinin, alt limitinin kesinlikle 50,000 TL olmadığını düşünüyoruz. Personel giderleri, genel ve sabit giderleri bile zor karşılayacak bir rakamdır bu. Kaldı ki bizim müsabakalarımızda hakem sayımız min 8 olmak zorundadır. 2 yada 3 değil. Hakemlerin ücretleri yol harcırahları bile bu ödenekle tehlikede. Dolayısıyla gsgm nin üzülerek bize adalet terazini uzak tuttuğunu varsayıyorum. Milyonlar değil zaten bu federasyonun ihtiyacı nefes alıp yürümesine yetecek bir ödenekti arzuladığımız.
Themis adaletiydi hayalimiz ....
BASIN AÇIKLAMASI
"Federasyonlara, yaptıkları çalışmalar ve oluşturdukları projelere göre bütçe verildiğini dile getiren Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, "Federasyonlarımızın iki tane asıl görevi var. Birincisi ülkemizde sporu yaymak, ikincisi de ülkemize branşlarında madalya getirmek. Dolayısıyla biz bütçeleri belirlerken bu kriterlere çok dikkat ettik. Olimpik sporları gözetmek zorunda kaldık. Çünkü tamamen 2012'ye odaklanmış durumdayız. Biz bu sene bütçelerde çok fazla artış yapmadık. Bize iyi proje getiren federasyonlara kesenin ağzını açacağız. Projesi olmayan federasyonlara ise mümkün oldukça bütçeleri kısacağız. Kısacası proje bazlı bütçe ayarlaması yapacağız" dedi."
Bugün bütçe açıklamlarının ardından Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, bunları söylemiş. bu söylemden şu sonuç çıkıyor o zaman 56 federasyon içinden, olimpik olmayan, sporu ülkede yayamayan ve iyi proje getiremeyen tek federasyon bizimkiymiş. :( :( pardon birde briç var.
Bizim federasyonumuzda 7 ayrı ana dans branşı var. Dünyaca spor olarak kabul edilmiş. Olimpiyatlara alınması an meselesi olan ana spor dalımızda Sportif salon latin dansları.
Bizim sporumuz müzikle, yapılan kulak beden koardinasyonunu sağlayan, bay bayan aynı kategoride beraber yarışılan ( buz dansından sonra ) görsel zenginliği olan bir sahne sporu.
YİNE HEP AYNI NOKTAYA DÖNÜP DOLAŞIP ULAŞIYORUZ. BU SPORA GÖNÜL VERENLER SESİMİZİN DUYULMASI İÇİN DAHA ORGANİZE DAHA BAŞARILI DAHA VURGUSAL İŞLER YAPMALIYIZ.
HEP BERABER.. YIKMADAN YAPARAK.. EL ELE..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder