11 Haziran 2011

1757 - GUNCE YONEY - FROM TURKEY

TÜRKİYENİN İLK ULUSLARARASI DANS SPORU HAKEMİ GÜNCE YÖNEY !!

Dancentrum dans platformundan tarihini ayrımsayamadığım bir söyleşide İsmet Mütfüoğlu ve Günce Yöney'e son olarak ne söylemek istersiniz diye soran röportöre bu ilk milli dansçılarımız şöyle bir cevap verir.
- Türkiye'de örnek olmak.! Kendimizi geliştirmeye ve yetiştirmeye devam etmek. !


ve bu ikiliden Günce Yöney 2011 mayıs itibariyle gerçekten Türkiye'ye örnek olacak bir ilke adım atarak, Ülkemizin ilk IDSF hakemi olma başarısını elde etti. Bu aşamada  bizi de gururlandırdığı gibi dansın geleceğine de umutla bakmamıza vesile oldu.

Yöney, 1997 yılında ODTÜ Eşli Danslar topluluğunda Dans sporu ile tanışıp 10 yıllık bale eğitiminin üzerine sportif latin danslarını inşa eder. Bu tanışıklık, branşı olan gıda mühendisliğinin önüne geçer ve önce dansçı, derken antrenör, hakem ve dans okulu sahibesi olur. Türkiye'de dansa gönül veren, dansın gelişimi için Ankara'da hayatını dans üzerine kuran dans sevdalısıdır..

Türkiye'de çok az sayıda IDSF OPEN  yarışması düzenleniyor. Dans sporu branşının Türkiye' de çok yeni oluşu ve henüz 5 yıllık mazisi olan bir federasyona sahip oluşumuz pek tabii önemli etkenler. Bu yıl inşallah 10. su düzenlenecek olan ODTU IDSF OPEN ülkemizde istikrarla uluslararası IDSF yarışma takvimine giren neredeyse tek IDSF yarışması. IDSF'e yarışma takvimi için başvurduğunuzda IDSF hakem ataması yapmak durumundadır. Türkiye'de Idsf open yarışması talebinizi ilettiğinizde, ülkemizde dansı ve hakemlerimizi sorgulayan bakışlara, sözlere maruz kalırsınız. Bu küçümseyici ifadeleri özellikle son bir kaç yıldır Avrupada ki yarışmalara düzenli katılan sporcularımızla aşma yolundayız. Ve daha önemlisi bize " bir ıdsf hakeminiz bile yok" deme zevkini artık kimseye vermeyeceğiz. Çünkü herşeye rağmen bu ülkede dans sporu var ve üstelik artık bir IDSF hakemimiz...

IDSF hakemi olmak elbette kolay değil, ancak imkansızda değil. Birincil şart iyi düzeyde ingilizce bilgisi. Ulusal hakem olmak; teknik, artistik, teorik, pratik alt yapınızın üst düzeyde olması; olmazsa olmazlar. IDSF'ın düzenli olarak yaptığı hakemlik kongrelerine ulusal federasyonun tavsiyesi ile en az 2 kez katılım ile IDSF hakem sınavı için hak kazanılıyor. 2 kez bu kongrelere katılımınızın ardından hakemlik için başvurabiliyorsunuz. IDSF'in hakem sınavlarını Idsf in başhakemlerinden Sloven  Natasa Ambroz yada Natasa Ambroz'un onaylayacağı examinerlar yapıyor. Ancak yinede son onay Ambroz tarafından veriliyor.

Ülkemizdeki dans hakemlerinin IDSF hakemi olma yönündeki en büyük sıkıntıları standart salon danslarındaki bilgi ve pratik eksikliği. IDSF hakemliği  "ten dance" üzerinden alınıyor. Yani 5 latin 5 standart dansın hepsinden sınava giriliyor. Teori sınavının ardından 10 dans içinde erkek ve kadın'a dair tüm  figürleri , bilmeniz ve bu pratik sınavı vermeniz gerekiyor. Her iki branşta 10 dans üzerinden yapılan sınavları verdiğinizde mutlaka ulusal federasyonunda onayını ve olurunu IDSF'e yazılı olarak bildirmesi de ayrıca resmi koşul. IDSF hakemlerine bir kez sınav yapıp lisanslarını çıkardıktan sonra ise 2 yılda bir hakem seminerlerine katılımıda, hakemlerin lisans sürekliliği için şart koşuyor.

Günce Yöney dansla büyüyen, dansla yaşayan antrenörümüz ve ulusal hakemimiz olmasına rağmen standart salon danslarını icra etmemiş, yarışmamış bir partneri olmamış :)  işte bu noktada azmin, çalışkanlığın ve en önemlisi, inancın gücünü görüyoruz. Nerdeyse son bir yılını standart salon danslarını öğrenmeye ve uygulamaya adayan Yöney, istenilince herşeyin başarılabileceğini  gerçekleştirerek, rol model olma yolundada ilerliyor. 

Şubat 2011 de Slovenyada sportif latin hakem sınavını başarıyla geçen Yöney, standart salon sınavı için mayıs ayını bekler. Bu ara süreci, sınava hazırlanmak kadar kendisine olan inancını artırmağa harcar. Ve mayıs da yeniden Natasa Ambroz ile girdiği sınavı ilk kerede standart salon dersleri içinde başarıyla tamamlar. 10 dansı veren Yöney artık IDSF hakemidir.

Alize Sekman Altay, Berivan Usta ve Gazi Umdu, Idsf kongrelerine 2 kez katılmış diğer ulusal hakemlerimiz! IDSF hakemliği onlar içinde çok yakın. Günce Yöney'in açtığı bu kapıdan geçebilmeli, geçmeliyiz.
Bu yolun artık 2011 Türkiyesin'de geri dönüşü olmayacaktır. Herkes dans için kendine düşen misyonu gerçekleştirecek ki ülkemizde bu harika spor gelişmeye, değişmeye devam etsin..
Biz dans adına, tüm dansçılar adına ve Türkiye adına gurur duyduk, mutlu olduk..

Daha çok gurur, daha çok mutluluk istiyoruz ! herkes için !

                          
                              
                   Licence number 1757
                   Adjudicator Günce Yöney 
                   FROM TURKEY





1 yorum:

EROL YÜCE dedi ki...

o benim biricik yeğenim...onunla gurur duyuyorum....gayreti,çalışma disiplini,o güzel yüreğiyle bu noktalara gelmesini yadırgamıyorum...daha güzel zirvelere,başarılara ulaşması dileğiyle onu ayakta alkışlıyorum..:)